Tess leker djurambulans

Fredag och gemensam frukost på jobbet.
Trodde jag i alla fall.

Halv 8, på morgonen, på väg till bilen, får jag ett samtal. En kund har en sjuk hund och behöver hjälp till sjukhuset.

Jag ringer djurambulansen som har en magsjuk chaufför och en stillastående bil. Tjejen där hade pratat med ett annat företag i samma branch (vilket vet jag inte). De hade istället ingen bil, den stod på verkstaden.

Så jag satte kurs mot kunden, ringde en arbetskompis och bad henne att möta upp. Tänkte att om hunden behövde bäras, behövde vi vara två.

Väl ute hos kund hade hunden piggnat på sig såpass att han stod upp, vilket han inte gjort tidigare. Så vi baxade in honom i min bil och jag tog med mig kunden och körde till djurakuten i Bagarmossen.

Min arbetskompis fick åka till kontoret och förklara för de andra hur läget var och sedan ändra i sitt schema för att kunna ta min första hund för dagen.

På Bagarmossen konstaterades kennelhosta och jag körde hem kund och hund. Snabbt förbi kontoret, byta kläder, tvätta händerna noga och sprita.

Hann precis till dagens andra hund, vilken var ett intro för Josefine som är ny hos oss. Efter introt åkte Josefine vidare till ”sina hundar” och jag fortsatte vidare till de hundar jag hade kvar under dagen.

Nu går kennelhostan i våra områden och vi försöker förhindra spridning av den så gott vi kan. Dessvärre kan den smitta en vecka innan första hostningen så det är inte så enkelt alla gånger.

Det vi gör för att förhindra spridning är att vi hanterar hundarna så lite som möjligt. Vi får helt enkelt pussas och kramas senare. Nu håller vi avstånd.
Vi spritar oss noga mellan alla hundar.
När hundarna går med oss ska de inte hälsa på andra hundar, så det är vi fortsatt noga med, och vi undviker platser där många andra hundar vistas som rastgårdar.
Det anses som högst otroligt att kennelhostan sprids från hund via människa till hund, eftersom viruset lever mycket kort tid utanför värddjuret.
Dock är vi trots det extremt noga med våra kläder och ser till att hundarna inte slickar på oss.
Vi har från 10 minuter och uppåt mellan våra hundar vilket bör säkerställa minimal chans till smittospridning.

För er hundägare gäller ungefär samma regler om ni vill undvika kennelhosta. Låt inte hundarna hälsa på andra hundar. Håll er från rastgårdar ett tag. Tvätta era händer noga om ni klappat andra hundar och besöker ni en hund med misstänkt eller konstaterad kennelhosta så byt kläder innan ni gosar med er egen hund, och kör kläderna i tvättmaskin.

Vaccination ger ca 80% chans att slippa kennelhosta och får man den trots det, så blir sjukdomsförloppet avsevärt lindrigare och kortare. Vaccination är alltid att föredra. Varken vaccination eller att hunden tidigare haft kennelhosta ger dock något 100% skydd, kennelhosta kan hunden alltid få igen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.