Påskrivet för ett nytt liv

Idag skrev vi på avtalet med dem som ska köpa vår lägenhet.

Efter allt som hänt under året hittills så känns det som en vinst, ett mål som är klart. Det känns så skönt att våga planera framåt och så sorgligt att veta att jag ska lämna den plats jag bott på de senaste 20 åren.

Vi ska till Ramsele. Googla det så hamnar ni i höjd med Ö-vik, en bit in i landet. Typ mitt ute i ingenstans. Även om postadressen är Ramsele så ligger huset inte i byn utan mitt emellan Ramsele och Junsele, 2 lika små byar.

Har du varit i Norrland, frågar folk när jag berättar vart jag ska. Tja, jag var en vecka i Härnösand, en knapp dag i Ö-vik och en gång var jag och tittade på huset vi ska till. Jag ser på folk att de tänker att jag måste va tokig. Du kommer få lappsjuka sa nån.

Men jag tror inte det. Till en början kommer vi ha så vansinnigt mycket att göra. Vi behöver stängsla för djuren, fixa vindskydd eller hus åt dem. Vi behöver skaffa utsäde och förbereda jorden för sådd. Vi behöver fixa växthus och grönsaksodling. Vi ska köpa djur och det foder de behöver.

Vi behöver planera odlingsåret som för oss i år kommer starta lite tokigt när vi flyttar mitt i början av allt. Vi behöver kolla vad vi kan odla, Vad vi hinner odla, vad vi vill odla och planera växtföljd. Vi behöver utrustning.

Det här och långt mycket mer annat ska dessutom ske främst genom ekologiskt återbruk och så lokalt som möjligt. Med det menar jag att vi kommer leta gammal utrustning som vi kan köpa billigt och återbruka. Allt vi kommer odla, ska odlas ekologiskt och vi kommer försöka använda så många gamla sorter som möjligt. Kan vi, så vill vi köpa djuren lokalt också.

Jag nämnde sist att fönstren behöver renoveras och förutom det kommer jag nog säkert slänga lite färg både här och där i huset. Vi vill installera en vedspis och kamin i huset.

Tanken är också att producera så lite avfall som möjligt så vi behöver djur som kan äta våra rester och som in sin tur producerar gödsel till jorden.

Jag tänker också lite längre fram, och vill gärna planera för att kunna ha vatten även under en riktigt torr sommar, och all mat till djuren ska på sikt givetvis odlas på gården. I slutet blir det en cirkel där allting har ett syfte och odlas med kärlek och respekt för både djur och jord.

Så jag tror inte jag kommer ha tråkigt på bra länge.

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.