Köttgrytan – Man tar vad man har

I brist på inspiration mitt mörker som jag befinner mig i just nu så kommer här ett superenkelt recept, nästan omöjligt att misslyckas med.

Tänk på att jag alltid lagar för väldigt många så skala ner efter behov.

En köttgryta.

Ta fram en stor gryta, en som funkar i ugnen. Sätt samtidigt ugnen på 175 grader.

Ett tips är att läsa hela receptet innan du sätter igång. Min make har väldigt svårt att följa mina tankegångar så jag garanterar inte att det blir bra om du inte läser allt först.

Jag gillar rotgrönsaker så i min köttgryta har jag oftast morötter, palsternacka, kålrot, rotselleri och potatis. Ibland har jag i lök, jordärtskocka, purjolök mm

Idag hade jag 2 stora palsternackor, 5 spinkiga morötter (allt jag hade hemma), en handfull kålrot, en fjärdedels rotselleri, en liten snutt av en squash, ett halvt huvud savoykål, 2 gula lökar och 1 kg liten potatis.

Ställ grytan bredvid dig och skala samt hacka grönsakerna och släng ner dem allteftersom i grytan. Allt utom potatisen, den spar vi lite. När du är nöjd så sätt grytan på medelvärme på spisen med lite olja och låt det fräsa medan du preppar köttet.

 

Ta fram köttet. Jag använder mig oftast av högrev men ibland av bog. Klä av köttet förpackningen och skölj det i kallt vatten. Jag bryr mig inte om att torka det, det ska ändå snart ner i grytan. Skär det i stora kuber, typ 5×5 cm.

Ta fram valfri stor påse, jag använder alltid Ikeas zip-påsar. Lägg i köttet och häll på mjöl. Jag mäter aldrig men häller i lagom för att alla köttbitarna ska täckas. Stäng påsen och mojsa runt tills köttet är mjöligt.

Glöm inte att dricka nåt medan du lagar mat. Jag tar gärna rött vin medan köttgrytan blir till. Så har du inte haft paus än, ta en stund nu och fixa en god drink eller vad som nu får dina endorfiner att hicka till.

Just det, glöm inte för all del att röra om lite i grönsakerna emellanåt. Bränd mat är inte gott.

Häll nu ner alla köttbitar med mjölet i grytan och rör om.

Överst kommer potatisen. Jag har alltid 1 kg småpotatis i. Sån som man inte behöver skala utan bara öser ner.

Nu är det dax för vätska och smak.

Antingen har jag i en flaska rött eller typ 3 flaskor mörk öl från matbutiken (á 0.5 l). Idag hade jag Porter eftersom vinet går åt medan jag lagar maten. Huvudsaken är att vätskan täcker typ det mesta av potatisen, lite kan dock sticka upp.

Salvia är jättegott att ha i, gärna färsk. Har man ingen örtträdgård kan man kanske sno från grannen eller helt enkelt köpa torkad. Färsk kostar skjortan. Jag hade en slatt Salvia kvar i en kryddburk, lite Timjan i en annan så jag hällde i det. Tomatpuré funkar jättebra i grytan, speciellt till en gryta med rött vin i.
Sorry, men jag fotade fel burk.

Sist har jag i fond. Köttfond eller kalvfond är toppen men idag hade jag bara grönsaksfond och kycklingfond, så de fick samsas i grytan. Det funkar utmärkt att experimentera med tomater, vitlök, ansjovis, olika örter, chilli mm.

Låt nu allt koka upp på spisen.

Så snart det börjat koka så lägg på ett lock, eller som jag (som haft sönder locket), ta en stor dubbelvikt bit folie och stäng till toppen av grytan.

Lyft in den i ugnen och lämna den där.

När det gått ca 4 timmar är det bara att sänka till 100 grader om du inte är redo för att äta. Kolla bara så att det finns lite vätska kvar i grytan och fyll på om det behövs.

Smaklig spis!

 

 

 

 

#köttgryta#Recept

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.