”-Jag lämnar gruppen nu!”

Jag skapade för länge sedan en grupp på FB för min bostadsrättsförening.

På den tiden var jag sjukt missnöjd med föreningen och gruppens ursprungliga syfte var för oss boende att prata ihop oss för att få styrelsen att jobba för oss, inte emot. Vilket var så jag upplevde det. På den tiden.

Till och med då, när jag var som mest arg, så kändes det trots allt inte som ett bra sätt att skapa en förändring. Så gruppen låg orörd några år.

En dag kom jag på syftet med gruppen. Vi skulle verka för grannsämja, för kärlek och respekt, något som alldeles för ofta tycktes saknas i vårt område. Gruppen väcktes till liv. Tydliga regler skrevs. Som att all kritik ska vara konstruktiv, man måste vara beredd att hoppa in själv och hjälpa till en förbättring. Som att det inte får förekomma personangrepp varken på medlemmar i vår Brf eller styrelsen. Som att språket ska hållas vårdat, man får tex. inte referera till barnen i området som skitungar eller grannarna som idioter.

Inget konstigt alls tycker jag. Jag vet ju hur folk beter sig online till skillnad från IRL.

Jag tycker att det är en självklarhet att man läser gruppens regler när man går med i en ny grupp. MEN eftersom jag vet att merparten av folket på FB inte ens vet att det finns regler så har jag påmint alla i gruppen om att vi har regler och att jag förväntar mig att dessa ska följas.

Och det är här det börjar bli svårt. Trots att folk är informerade om detta så skiter de i det med ursäkten att de har rätt till sin åsikt. Om de tycker att någon är ett rikspucko så ska de ha rätt att uttrycka det, för det är ju deras åsikt.

Att folk har så svårt att förstå att en del lämnas bäst oskrivet, och även om de nu kan stå för den tanken om 10 år i skrift, så finns det inget som säger att de MÅSTE skriva ner den. Framför allt inte i en grupp som så tydligt tar avstånd från den typen av uttalanden.

SÅ de går med i gruppen, får ett antal varningar av admin (oftast jag) och blir sura som citroner för att de inte har rätt till sina åsikter och det roligaste av allt, det slutar alltid med att de LÄMNAR GRUPPEN.
Och inte bara det, de skriver ett inlägg i stil med ”-Nu lämnar jag den här gruppen där jag inte får tycka som jag vill för att alla tydligen måste tycka lika här inne. Jag startar en egen grupp istället!”

1. Du behöver inte skriva att du lämnar gruppen, ingen är ändå intresserad

2. Du kan starta femtioelva grupper om du vill, ingen är ändå intresserad

3. Hade du inte frivilligt lämnat gruppen, hade du ändå blivit petad, eftersom du uppenbart 1. inte förstår reglerna och/eller 2. skiter i dem, vilket oavsett resulterar i att du åker ut.

4. Ingen kommer sakna dig.

Det är lustigt hur folk alltid upplever att det är ok för dem att fullt ut uttrycka sina egna åsikter men inte tål någon som helst kritik på det, eller ens att folk tycker olika och kanske inte håller med personen i fråga. Det brukar vara dem som slänger sig med fula och/eller förminskande ord som också har svårast att klara av mothugg. De kan aldrig fullt ut stå för sina åsikter, för de har inga argument för dem. Därav alla dessa dramatiska, ”Jag lämnar denna gruppen!”.
Har man inget mer att komma med så BE MY GUEST!

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.