Hur man blir frisk från en livslång depression genom att banta

Det tog mig i alla fall 20 år innan jag först sökte hjälp. Jag hade mått dåligt i omgångar hela mitt liv, periodvis i stort sett självmordsbenägen. Jag hade krälat runt där på botten i becksvart mörker så många gånger och tagit mig upp och ur det, gång på gång.

Sen blev det för mycket och jag liksom rasade lite som ett korthus. Sönderstressad och mentalt bara helt slut satt jag hos läkaren och grät. Jag kunde inte svara på varför jag grät, bara att det kändes som om väggarna slöt sig runt mig och att jag inte kunde andas.

Så jag blev till sist remitterad till Capio ångest- och psykiatrimottagning på krukmakargatan i stan. De skulle va så himla bra enligt läkaren på vårdcentralen. Och där har jag sen gått sen jag kom dit i augusti förra året.

Nu ska ni få se hur man bantar sig frisk från en depression.

20180913 skrev min läkare följande:

46 årig kvinna med anamnes på recidiverande depressioner och symtom på aktuell depressiv episod. Komplex behandling p g a tidigare genomgången gastric byepass op och svårigheter med medicineringen. Bedöms vara i behov av fortsatt medicinjustering. Hjälp med aktivering och hjälp att bygga upp strukturer i vardagen samt hitta väger till arbetsrehabiliteringen.
Uppföljning av läkemedelsbehandling hos ssk samtidigt hjälp med att bygga upp strukturer i vardagen och samtidigt hjälp med aktivering. Utredning med arbetsterapeut med tanke på funktionsförmågan.

20180919 skrev sköterskan:

Patientne är orolig eller nedstämd i viss uträckning idag. Patienten saknar intresse och glädje att göra saker, rör på sig för lite. Patienten har ångest, känner sig trött och energilös.

FaR utfärdas under samtalet. Patienten ifyller sin hälsoplan.
Patienten vill komma i gång med träningen, vill gå ner i vikt.
Patientens mål är att börja röra på sig, skapa struktur i sin vardag och komma mer ut samt träna styrka.

Patienten når målet genom att börja röra på sig, med startdatum 2018-09-19. Utvärderingsdatum 2018-11-28, kl. 09:00 hos undertecknad.

Enkla råd om fysisk aktivitet vid depression. Patienten uppmanas planera in små, lustbetonade aktiviteter, ha vardagliga rutiner, regelbundna måltider och sömnvanor.
Återbesök 2018-09-26, kl. 14:00, då planerat promenad tillsammans med patienten utanför mottagningen.

Under detta möte gav sköterskan mig ett papper som jag skulle fylla i direkt. Om jag inte mins fel skulle jag skriva ner 3 mål jag skulle nå. Jag gjorde som jag blev tillsagd. Här någonstans tror jag läkarna fick för sig att jag skulle bli frisk om jag bantade. Och att det var det jag ville och därför jag kommit dit.

20181025 en månad senare skriver min läkare följande:
Bedöms vara i behov av hjälp med aktivering och strukturering i vardagen, med orientering på hälsofrågor i första hand, innan man påbörjar rehabilerings möjligheten
20181128 ytterligare en månad senare skriver sköterskan:
Rådgivande samtal om kost och fysisk aktivitet. Patienten uppmanas minimera det synliga fett i maten samt äta mer grönsaker och har regelbundna måltider och utöka fysiska aktiviteter.
20190212 skriver sköterskan:
Patienten har gått ner sju kilo sedan november månad
Och här helt plötsligt är jag friskförklarad.
Ja, vi skickar väl tillbaka dig till vårdcentralen nu säger sköterskan. Bra jobbat!
Min läkare visade sig vara borta från arbetet så jag fick träffa en ST läkare.
”-Jag hörde av sköterskan att du är färdig nu”, sa läkaren.
Ja, jag vet inte svarade jag. Jag har ju inte gjort nåt.
 ”-Vad vill du göra då?” Frågade läkaren.
Jag vet inte, sa jag. Kanske nån slags samtalsterapi? Eller nåt? Jag känner mig inte direkt bättre.
Du har ju gått snart ett år säger läkaren. Försäkringskassan kommer snart börja protestera mot din sjukskrivning.
Ja, eller, jag vet inte svarade jag. På vilket sätt har jag blivit frisk?
Jo, i de senaste testerna svarade du mycket bättre på frågor om din tillvaro, du mår inte lika dåligt helt enkelt, svarade läkaren.
Det ena formuläret är frågor för de tre senaste dagarna, det andra är för de senaste 14 dagarna, men då är jag alltså frisk nu? För att jag faktiskt mått ok de senaste två veckorna?
Ja, eller jag ser ju att du inte ser ut att må så bra. Tycker du att det är jobbigt?
Ja, svarade jag. Jag förstår inte. Hur har jag blivit frisk genom att göra som ni velat och gått ner i vikt? Jag har varit smalare tidigare men fortfarande mått skit. Har det liksom förändrats nu?
Vi gör så här svarade läkaren, eller ja den blivande läkaren. Jag överlägger med min handledare imorgon och sen ringer jag dig på fredag kl.8. Är du vaken då?
Jo, svarade jag.
Vi ska se om du inte kan få komma till KBT kanske, eller nån slags samtalsterapi. Är du utredd för ADHD?
Nej. Svarade jag.
Nä men då kanske vi ska utreda det, du har lite tendens för ADHD.
Jaha, jaja, tack då. Då hörs vi av på fredag då?
Japp, jag ringer dig.

Comments

  1. Ellinor Blomqvist - februari 13, 2019 @ 5:48 e m

    Det är så frustrerande att man inte blir behandlad efter hur man mår🙈Inget säger ju att det är din övervikt som är din ångest men lätt för läkarna att säga att man ska gå ner i vikt.När jag gjorde min gastric by pass 2006 så var det ingen som talade om vad som skulle ske mer en viktnedgång.I mitt fall blev det fritt eskalerande ångest,jag hade ju inte fattat att jag åt för att döva ångesten men visst gick jag ner i vikt men ångesten och alla tarmvred fick jag ta hand om själv,gick inte så bra🙈Lider med dig och önskar att jag kunde hjälpa dig…kram💐

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.