Hem till familjen

Jag vet inte hur mycket jag kör varje år, men långt är det. Säkert 3000 mil, i stadstrafik. Okej, kanske inte är så mycket jämfört med yrkestrafiken, men för en rätt normal svenne så är det mer än för de flesta.

Och det jag ser på vägarna är inte alltid så roligt.

Galna omkörningar ofta över både heldraget och spärrfält. Gärna med mötande trafik i närheten. Har själv mött ett par bilar i mitt körfält på Gudöbroleden där jag varit tvungen att bromsa för att undvika en frontalkrock. Även på väg 259 har jag råkat ut för precis just det flera gånger.

Folk som på trefiliga motorvägar envisas med att ligga i 90 km/h i mittenkörfältet.

Yrkestrafikanter som tutar på övningskörningsbilar.

Folk är så sjukt stressade. Kör om både till höger och vänster. Använder sällan blinkers och tycks ha glömt att högerregeln ens existerat.

Vid ett tillfälle, i mitt eget bostadsområde stannar jag i en T-korsning för en bil som kommer från höger. Bilen som kommer bakom mig, kör alldeles för fort, hänger på tutan och kör om.
Hade bilen från höger också kört så hade bilen som körde om haft honom rakt in i bilen på passagerarplatsen fram, där satt bilförarens dotter i 8-års åldern.

I det fallet körde jag ikapp snubben och skällde ut honom ordentligt! Först hävdade han att vägen vi färdats på var en huvudled. FEL!
Sen påstod han att eftersom angränsande väg var en 30-väg och vi körde på en 50-väg, (också FEL, det är 40 km/h), så hade de väjningsplikt. Det fanns visst en regel som sa att kommer du från 30-väg så har du alltid väjningsplikt.
Till sist frågade han en granne som passerade oss och grannen hävdade precis som jag, att högerregeln gäller, men att få följer den.

Förutom att folk kör som galningar så kan de inte heller reglerna, eller skiter i dem.

En vanlig myt är att du inte får köra på motorvägen i hastigheter under 110 km/h. Klart du får. Du ska anpassa hastigheten efter vägförhållandena, efter vädret och efter din förmåga och andra omständigheter, som att bilen kanske känns skum eller liknande.
Däremot finns det begränsningar gällande vilka fordon som får köra på motorväg.

En annan myt är att det är de som kör långsamt på motorvägen som är farliga, inte de som ligger 10-20 km/h ÖVER gällande hastighetsbegränsning.
Jag skulle vilja påstå att det finns nog inte en enda studie som visar att det är farligare att köra (för) långsamt, än att köra (för) snabbt. Någon får gärna motbevisa mig här om ni känner för det.

Jag tror att många av er känner igen er i det här kaoset som råder på vägarna nu för tiden. Och jag har faktiskt några riktigt bra råd till er som försöker vara en så bra bilförare som möjligt.

1. Håll avstånd. Hellre för stort än för litet. När det kommer en galning i hundranittio och rammar dig bakifrån så slipper ni i alla fall bli mosad mellan två bilar.

2. Håll avstånd. När det blir plötsliga köslut, eller nån galning gör en vansinnig omkörning så finns det utrymme framför din bil.

3. Håll avstånd. Det ger dig själv större marginaler. När du sitter i rusningstrafiken och tankarna börjar vandra så är det lätt att missa att kön plötsligt stod stilla igen. Med avstånd så hinner du reagera och du underlättar för andra som vill byta fil.

4. Håll avstånd. Vid dåligt väder så kanske sikten försämras. Då är det viktigt att anpassa hastigheten så att du kan framföra ditt fordon säkert, men också ge dig själv tid att reagera.

5. Håll avstånd. Och vet du inte hur mycket avstånd som är lagom så kan du välja ett riktmärke och räkna minst tre sekunder från att bilen framför passerat riktmärket, tills dess att du själv passerar samma plats.

Räkna högt för dig själv:
1. Hem till familjen
2. Hem till familjen
3. Hem till familjen

För det är väl ändå det som räknas när dagen är slut. Att vi kan komma hem och inte har blivit ännu en siffra i olycksstatistiken.

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.