Förändring

I förrgår tog jag till sist beslutet att lägga om kosten.

Jag e så less på mig själv och den där feta kvinnan i spegeln. Jag e trött på att ha ont i hela kroppen. Jag äter socker med socker fast jag inte ens är sugen och kroppen vill bara ha mer hela tiden.

Jag är trött på att osaligt vandra runt mellan hyllorna i butiken, vilja ha nåt men ändå inget. Samma sak hemma.

Jag är trött på att inte orka. Trött på att 26 trappsteg känns som att klättra upp för ett berg.

Jag vet inte om det kommer funka. Har liksom ingen motivation åt endera hållet men tänkte till sist att om jag nu ändå inte vet vad jag ska välja, så kan jag ju lika gärna lägga tiden på en bättre kost tills nåt annat lockar mer.

Som alltid så tänker jag att jag ska göra det i små steg. Vara snäll mot mig själv längs vägen, men jag vet också att det inte kommer funka. Jag är inte sån. Jag är mer 100%. Och när jag har gett 100% så tänker jag fortfarande att jag inte är tillräckligt bra, eller har gjort tillräckligt mycket.

Så mitt sunda förnuft säger lägg om kosten, börja enkelt, gör det inte så svårt för dig. Börja där. Det räcker med det. 75% av viktminskningen är kostomläggningen. Det är sant.

Som fet har man en hel del muskler. Ofta mer än de trådsmala, i förhållande till sin kroppsvikt. En fet person måste ha muskler för att bära övervikten. En trådsmal, kan lätt vara fet, just för att de har mest fett och väldigt lite muskelmassa. Det finns nåt namn för det, men jag minns inte vilket.

Så varför ska man då träna alls om det inte behövs?

Jo,

1. För att bibehålla befintlig muskelmassa och bygga ny. När kroppen går på diet förbränns energi från hela kroppen och även från muskelmassan.

2. För att snabba på viktminskningen. Egentligen enkelt sett handlar det om energi minus eller plus. Ligger man på ett underskott i energi, går man ner i vikt. Med hjälp av träning kan man göra underskottet större och därför pusha kroppen att tappa vikt aningen snabbare.

3. Konditionen. Man blir inte fit för att man är smal. Det kan fortfarande kännas som ett berg att gå upp för 26 trappor. Konditionen, flåset är nåt man måste träna upp om man vill ha det och det är också en färskvara som måste tränas kontinuerligt om den ska bibehållas.

4. Mer muskler i kroppen bränner mer energi. En muskel är mer energikrävande än fettvävnad. Har du mer muskler blir din förbränning i vila högre. Det gör det enklare att gå ner i vikt.

MEN, träningen är alltså ca 25 % av en viktminskning. Man kan gå ner massor, bara genom en kostomläggning. Dock blir ofta de sista 10-15 kilona svårare utan träning. Så träningen kan man gott vänta med, om man som jag är trasig i kroppen. Skaderisken är enorm med stor övervikt och jag vet att alla, ALLA,  ursäkter för att återgå till de gamla lata livet är godkända. Dit hör definitivt en skada.

Jag känner mig själv. Jag vet att jag gör i alla fall tvärt emot och fast jag nu tänker att jag håller mig till enbart kosten, så ger jag det en vecka innan jag i alla fall står där i startgropen för träning.

Jag har redan börjat fundera på vad jag kan göra……sen….

I mitt liv har jag gått ner massor och även gått upp massor. Jag har lyckats några få gånger och misslyckats säkert ett hundratal gånger. Jag V.E.T hur det borde funka, men jag har en massa ångest, beroenden och annat skit som ofta gör att jag faller tillbaka.

Så kanske det blir även denna gång. Eller kanske inte.

Okej. Så kosten då.

Jag har testat typ allt, pulver, soppor, fasta, räkna kalorier och prickar, vägt maten, LCHF, GI och så vidare.

Slutsatsen hittills och den gäller bara min matstörda kropp är följande:

Min kropp är rätt trasig av alla operationer och olika bantningar så den funkar dåligt. Den vill vara tjock, jag har vägt 150 kg och har kvar varenda jäkla fettcell, som alltid kommer jobba hårt för att komma till användning.

Så,

1. Det kommer gå långsamt med många långa platåer där inget händer. Då gäller det att hålla ihop mentalt = Förberedelse.

2. LCHF funkar inte helt hundra på mig just med tanke på att fettcellerna enklast lagrar in fett som jag tillför kroppen, vilket lite motarbetar syftet med det hela. LCHF är dock det enda som får bukt med mitt sockersug.

3. GI funkar alltid. Vita kolhydrater må va goda men nyttiga, not so much. I små mängder är allt ok, men just dessa är generellt svåra att hålla till små mängder. De triggar också mitt sötsug.

4. Paleo gillar jag. Som GI men kanske mer basic med mer nötter, frön och gamla grova mjölsorter. Enkla rena råvaror.

5. Vego, Vegan gillar jag skarpt. Lite svårare att kombinera med LCHF då många vegetariska proteiner kommer från livsmedel med ganska mycket kolhydrater. Som ett exempel så räknas bönor som kolhydrater för LCHF men som protein för Vego, Vegan. Mjölkprodukter går ju bort, vilket på sätt och vis är helt ok i de flesta dieter, de är hårda för magen och tillför ändå mest fett, men alla alternativa varianter på mjölkprodukter som är gjorda av havre, mandel, cashew, kokos osv, har lite väl högt innehåll av kolhydrater för att funka bra med LCHF.

6. Jag vill kunna välja allt. Det är det bästa sättet för mig. Så fort nåt blir förbjudet vill jag bara ha det. Så funkar min hjärna. Jag brukar tänka att allt är tillåtet och om jag måste så väljer jag bästa möjliga alternativ. Då brukar jag inte vara så sugen iaf.

Så jag kommer plocka ihop min kost enligt följande:

LCHF – med mycket fett de första 4 veckorna så slipper jag vara hungrig och godissugen. Sen drar jag ner på fettet en aning. Tillräckligt för att hålla mig mätt men inte mer än nödvändigt. Fettet kommer från fet fisk, avokado, rapsolja, kokosolja, egenslagen majonnäs och till viss del smör.

GI, Paleo – rena råvaror utan massa extra. Endast grönsaker som växer ovan jord men inga stärkelserika grönsaker som majs, ärter och bönor. Nötter i lagom mängd.

Vego, Vegan – Minska på mjölkprodukterna och hålla mig ifrån sånt som grädde, cremefraiche och mjölk i stora mängder. Proteiner från Quorn. Tyvärr går bönor och linser bort på grund av kolhydratinnehållet.

Jag äter också kött, kyckling och fisk.

Som ni ser inkluderar jag det mesta jag gillar, dock får jag hålla koll på just mjölkprodukterna då de triggar sockerbehovet i större mängd.

Självklart ingår rött vin och torrt vitt vin eller torra bubblor. Det tillför mest kalorier och även lite kolhydrater, men lite guldkant vill jag ha.

Den stora risken är att man blir sugen på annat när man dricker alkohol. Dock är jag lite konstig för jag tycker det smakar urk att äta till mitt vin och dessutom äter jag aldrig när jag dricker utan jag gör det alltid en sak i taget. Så det kan nog funka rätt bra, trots allt.

Varmt välkommen att göra din egen förändring tillsammans med mig. Det behöver ju inte handla om vikten utan kan vara precis vad helst du vill förändra.

Comments

  1. Monika - november 22, 2018 @ 4:11 e m

    Hej fantastiska du
    Itrim kanske vore nåt med coach och samtal etc? Och lycka till!
    Jobbar du alls på Hunddagis?
    Med vänlig hälsning, Monika

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.