FM

Jag har haft så ont i kroppen sen i våras nån gång.

Har skyllt på min vikt och på att jag blivit så orörlig.

Men så igår kväll när det värkte som mest i underarmarna började jag fundera på om det verkligen kan bero på min vikt? Att jag har ont i underarmarna?

Jag har haft ont i mina ben också, bra länge nu. Eftersom jag har WED/RLS (Willis-Ekbom Disease/Restless legs) så är det ett symptom som är mer än vanligt så jag har inte tänkt på det så mycket.

Men så igår, så började jag ändå att fundera. Jag har liksom ont lite här och var och det byter plats. Ryggen som jag tidigare inte haft jättemycket problem med har jag haft problem med senaste året i alla fall. Speciellt i ländryggen där det känns som om jag kan känna hur kotorna skrapar i varandra.

Höfterna har jag haft ont i senaste tiden med, såpass att jag börjat fundera på artros.

Slår man ihop allt det här så finns det faktiskt en annan förklaring utöver min vikt. En förklaring som dessutom hänger väl ihop med min WED/RLS, min depression, mina sömnsvårigheter, att händer och armar domnar bort under natten, att jag har fått så dålig balans och ramlar lite nu och då, osv. Det senaste i raden av problem jag har är att magen inte alls funkar som den brukar, vilket är konstigt, för magen har jag inte haft problem med alls tidigare.

Symptom

Smärta, sömnstörningar och trötthet.

Fibromyalgi (FM) är ett kroniskt smärttillstånd som kännetecknas av långvarig och utbredd generell smärta och ömhet, sömnstörningar och trötthet. Smärtan känns framförallt i musklerna, men även ledsmärta förekommer.
Intensiv och långvarig smärta är en stressfaktor och stressrelaterade symptom som t.ex. huvudvärk och magbesvär är därför vanliga hos patienter med fibromyalgi. Smärtan påverkar även sömnen och dålig sömn leder till ännu mer smärta och ännu mer stress, vilket i sin tur ger ytterligare försämrad sömn. Slutresultatet blir en onormal trötthet.Muskelsmärtan påverkar motoriken och gör det svårt att röra kroppen obehindrat. Ofta klarar man inte längre av att uträtta vissa saker, som t.ex. att springa, gå i trapport eller lyfta tunga saker. Många med fibromyalgi lider även av stela muskler (framför allt på morgonen).
Domningar, stickningar och sveda (parestesi) förekommer hos mer än hälften av patienterna, utan att de har någon nervskada.

http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/571/1/

Kanske läge att kolla med en läkare?

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.