#ekovegan UTMANING 4-30 November


Oj. Vi måste börja långt tillbaka i tiden, för att förklara denna obegripliga titel.

För länge sedan så träffade jag Mattias och började att laga mat som en vuxen, som inte längre bor hemma. Mitt matintresse väcktes och under åren som hemmafru har jag lagat mat från världens alla hörn. Barnen är uppväxta på lika delar svensk husmanskost och amerikanska pannkakor med smör och lönnsirap, via många vändor i framförallt Asien.

Jag är riktigt bra på att laga mat, tycker jag själv.

Hemma äter vi lite av allt. Det kan vara grekiskt, Libanesiskt, Asiatiskt, supersvenskt, Amerikanskt givetvis, och självklart mycket Finskt med. Det blandas hejvilt allt efter mitt humör och tycke.

De senaste åren har jag uteslutit allt kött från Danmark, Tyskland och Irland. Man kan säga att jag köper 100% Svenskt kött med någon oxfilé från Brasilien vartannat år. Kycklingen jag köper är också alltid svensk, fisken är alltid MSC märkt. Gris och Lamm köper jag så sällan att det nog inte ens kan räknas men väljer jag det väljer jag svenskt.

Och jag gör det av en enda orsak. Jag hoppas att näruppfött är bättre för miljön och att djuren har det lite bättre. Helst hade jag bara köpt animalier från mindre gård men plånboken är för tunn. Det går inte ihop.

Grönsaker har jag börjat försöka köpa i säsong och helst ska allt vara svenskt men jag har lite att jobba med där.

Mejerierna köpte jag alltid förut Wapnö´s produkter som är både miljövänliga och helsvenska men jag har inte råd längre så det har blivit mycket ICA-produkter, som ju kommer från hela Europa.

Alla övriga varor har jag sämre koll på. Men vi kommer dit.

För mig är det viktigt, eller det har med åren blivit viktigt, med ett hållbarhetstänk. Jag vill inte köpa produkter som är riktiga miljöbovar och jag vill bidra till ett samhälle där miljön är i fokus.

Här är min topp 5-lista på hur jag väljer produkter i butiken

 1. Svenskt
 2. Prisvärt
 3. Gott
 4. Fairtrade
 5. Det jag är sugen på

Avokado till exempel faller ju enbart under punkt 5.

Det här med att vara vegan öppnar upp för många frågor.

 • Hur miljövänligt är det egentligen att vara Vegan?
 • Varför ska alla veganprodukter alltid efterlikna animailiebaserade produkter?
 • Är det gott?
 • Mår man bättre utan animalier?
 • Är det jobbigt att vara vegan?
 • Är det dyrare med veganmat?

Som ni ser så ska vi INTE prata veganism ur ett djurhållningsperspektiv. Jag tror alla smarta människor fattar att djuren inte mår bra i vår storskaliga produktion idag. Jag vill testa veganism ur ett ekovänligt perspektiv.

Så jag har valt att försöka laga allt mat under November helt vegansk. För att jämföra med det jag annars hade lagat. För att se om jag kan ändra min egen åsikt att Småbruket är den bästa lösningen. Ett hållbart, ekologiskt småbruk, med glada djur och grönsaker utan tillsatser.

Jag känner på mig att vi kommer att få mycket att prata om.

Lämna gärna kommentarer som kan hjälpa mig att välja rätt produkter. Jag har aldrig tidigare vid mina sinnens fulla bruk lagat vegansk mat med flit. Jag räknar med att det kommer bli svårt.

Comments

 1. Mattias Handley - oktober 26, 2019 @ 6:04 f m

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.