Curves, är inte det ett gym för tanter?

Jag tror inte Curves kan räknas som en stor och välkänd gymkedja i Sverige i alla fall. Själv hade jag inte hört talas om det förrän en av mina grannar nämnde att hon tränade på Curves. Och det var typ det.

Så man kan ju undra hur i hela världen jag hamnade där.

Jag handlar inte på Coop. Av en enda orsak. Det är bara pensionärer och småbarnsfamiljer som handlar där. Varje gång jag går dit känner jag mig som om jag blivit 75 år.
Så det blev intressant när jag klev in på Curves och de enda som tränade var pensionärer.

Jag hade i alla fall bokat in ett möte.

Först så skulle vi sitta ner och prata. Vi satt i ett hörn av rummet med utsikt över den lilla träningscirkeln och de tränande pensionärerna. Samtalet tog rätt lång tid. På ett väldigt typiskt amerikanskt sätt så var det först en utfrågning kring mig, vad jag ville, hade jag några mål, problem, tidigare erfarenheter, alles. Sen skulle det mätas och vägas.

Allt detta för att det skulle bli svårare att sen inte skriva på ett avtal. För sist av allt kom vi till maskinerna och hur det hela fungerade. Jag ogillar den här typen av upplägg, för det säljer väldigt bra, just för att det blir svårare att säga nej när man redan gett bort varenda siffra om sig själv förutom kreditkortsnumret.

Men det var nåt med det hela som jag också gillade.
Dels har jag inte tränat på detta sätt tidigare och det är för mig ett stort plus. Jag gillar att prova nåt nytt.
Dels går träningen snabbt. På 30 minuter inkl.stretch är man klar och redo att göra nåt annat.
Maskinerna är superenkla att förstå och nästan omöjliga att göra fel i men det blir ändå väldigt bra träning.
Man slipper släpa vikter.
Man slipper veta hur många reps, hur tungt och så vidare, det sköts helt automagiskt.

Endast tjejer på Curves. Så är det bara, tycka vad man vill. Jag gillart, faktiskt. Det är en väldigt skön stämning i gymet.
Cirkeln består av ca 10 maskiner, det kan nog variera lite från ställe till ställe. Mellan varje maskin är det en tom plats markerad av en träplatta ca 1×1 m.
I cirkeln står det folk lite varstans.
Man väljer en plats som är ledig och där startar man varvet.

Maskinerna tillsammans tränar hela kroppen på olika sätt. 30 sekunder tränar man i maskinen och sedan lika länge på plattan mellan två maskiner. En röst från högtalaren säger när det är dax att byta maskin och har man en tagg, så visar den när det är dax.
På plattan kan man göra övningar som visas på en tv-skärm eller hitta på helt själv.

Maskinerna fungerar med luftmotstånd så det är inga tunga vikter att släpa på. Det är en stor fördel och minskar skaderisken. Det gör också att den här träningen fungerar alldeles utmärkt för rehab.

Ett pass är 24 minuter eller två varv plus två maskiner. Med stretch inräknat hamnar man på smidiga 30 minuter.

När man lärt sig tekniken i maskinerna så får man en tagg. Den sätts i varje maskin före övningen och registrerar sedan precis din rörelsebana (teknik) och din styrka. Efter passet placerar du din tagg i en dator och får fram massor med information om ditt pass. Datorn bestämmer sedan dina mål inför varje träning och kommer att öka och sänka motståndet beroende på hur du tränat innan.

Sammanfattat:
Det är enkelt
Det är roligt
Det är utmanande
Det går snabbt
Det är skonsamt

Personalen är mycket trevlig och hjälpsam.

Personalen finns alltid i eller omkring cirkeln. Pushar och peppar och guidar till rätt rörelse. De visar också övningarna man kan göra mellan maskinerna.

Öppettiderna är snåla i jämförelse med andra gym, men det har en stor fördel. Gymet är sällan tomt. I och med att öppettiderna är lite snävare slipper man träna själv i cirkeln, alltid är det någon annan där och det är superbra.

På Curves tycks det finnas en uppsjö med annat också. Dels säljs det frysta matlådor, helt ok, men också diverse skönhetsprodukter, doftljus, vitaminer mm. Det är jag lite mer tveksam till. Jag tycker att det kan bli lite väl påträngande ibland, det är inga billiga saker heller.

Sen håller man lite olika pass, säkert helt beroende på vilken personal som finns just på din Curves. I Haninge hålls Zumba på torsdagar, där man Zumbar på plattorna. Då kör man 60 sekunder i maskinen och 60 sekunder på plattorna istället för 30/30.
Jag har kört Zumba med asgrymma instruktörer och den här mixen var inte för mig. Alldeles för hattigt.

Jag vet att det hålls en kurs i magdans på Curves, då är det inga maskiner alls inblandade.

Det fanns ett sjukt roligt powerpass på tisdagarna förut men tjejen som höll i passet slutade tyvärr. Det var annars mitt favvopass. Fullt med folk, hög musik och bara skitroligt!

Men svaret på min inledande fråga, om Curves är ett gym för tanter är JA! Det är för tanter men också för alla andra! Det finns folk i alla åldrar som tränar på Curves även om gamlingarna är flest. Och det finns en solklar fördel med alla dessa dundertanter, man vill liksom inte vara sämre själv.

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.