Alla gröna!

Jag och Sarah med H körde veckans sista gympass i förmiddags. Det jag kan sakna emellanåt är lite av “go:et” som jag får av lite mer dunk-dunk musik.  Idag var det typ schlager/90-tals hits och många gamla godingar som Black Jack och den där skåningen som undrar var han ska sova i natt.

Det funkar men jag vill gärna ha liiiiite högre volym. Men man kan inte få allt och där jag tränar tränar även många gamla damer som kanske har en helt annan önskan än jag. Måste jag välja så behåller jag dundertanterna!

Jag gjorde ett bra pass, ett mycket bra pass skulle det visa sig! ALLA GRÖNA!

Woop, woop, första men garanterat inte sista gången.

För att förstå grejen med alla gröna måste jag förklara lite hur det hela funkar.

Själva träningen består av vad kan det vara, en 10-12 maskiner, som står i en cirkel. En stor cirkel. Mellan varje maskin finns en plats, markerad med en stor fyrkantig träskiva.

När man börjar träningen startar man precis var man vill i cirkeln, där det är ledigt förstås. Jag startar alltid på en platta. På plattorna gör man som man vill. Det finns  alltid en person i cirkeln som gör övningar man kan göra på plattan, tänk knäböj, enkla coreövningar, jogga på stället, boxrörelser mm. Det finns också ett par tv-skärmar som visar rörelser konstant så vet man inte vad man ska ta sig till gör man bara som dem.

Jag joggar, eller går med höga knän. I alla fall just nu.

I högtalarna hörs så en röst, byt maskin, eller nåt sånt och alla flyttar ett steg till vänster. Från en platta hamnar du då i en maskin och från en maskin hamnar du på en platta. Tre maskiner är uppvärmning, tre är nedvarvning och resten kör man så hårt man nu vill. Ett pass är två varv och tre maskiner. Eller ca 25 minuter.

Hänger ni med?

När du är ny så ser upplägget aningen annorlunda ut men för de allra flesta så kör man med en tagg. Det är en liten bricka som du sätter i varje maskin när du sätter eller ställer dig i den.

Maskinerna tränar tillsammans hela kroppen och varannan maskin tränar nedre kroppshalvan, varannan övre, typ.

Maskinerna är väldigt smarta.

För det första går det nästan inte att göra fel. Du sitter eller står på ett sånt sätt att rörelsebanan blir korrekt.

För det andra, du behöver inte själv avgöra hur tungt du ska köra, och inte heller bära tunga vikter. Maskinerna fungerar med ett slags luftmotstånd. Desto hårdare du trycker eller drar desto tyngre blir rörelsen. Det är en konstig känsla i början att försöka göra en rodd så snabbt man bara kan men efter ett tag inser man att det går liksom inte snabbt, det blir bara tungt.

För det tredje, skaderisken är nästan noll. Du jobbar med ett motstånd som du själv påverkar hela tiden så det är typ omöjligt att ta i och skada sig. I och med att du aldrig heller behöver flytta tunga vikter så slipper du risken att du lyfter fel.

När man har fått sin tagg så kopplas den smarta delen av träningen in. Maskinen registrerar då hela tiden hur hårt du orkar och hur din rörelsebana ser ut. Den har koll på att du ska göra hela rörelsen och den registrerar med vilken kraft du gör den.

Taggen sätter du i en dator, före och efter passet och i datorn finns systemet som utmanar dig ännu lite mer. Systemet lär sig hur du tränar och ökar eller sänker svårighetsgraden baserat på hur du jobbat. Tycker den att du hade det för lätt gör den helt enkelt motståndet lite högre. Hade du en dålig dag? Då har ditt mål säkert sänkts en aning till nästa gång.

Det är som en väldigt tyst PT som pushar dig att göra lite bättre hela tiden.

Nu till sist kommer vi till de gröna prickarna.

Efter passet, när du sätter taggen i datorn får du upp en bild på en kvinna med prickar över de muskelgrupper som har tränats. Efter träningen så är prickarna gula, om du inte nått upp till systemets satta mål, och gröna om du nått målen.

Självklart vill man ha alla gröna prickar men det är inte så lätt som man skulle kunna tro. Det behövs att man möter det satta målet i varje maskin. Eftersom systemet även kollar rörelsebanan så är det både teknik och styrka som räknas.

Jag tror att det här var mitt 22:a pass sen jag började och det var första gången som jag fick alla gröna. Jag hade lite smått börjat tvivla men nu jäklar, nu är det bara att köra ännu hårdare för nu vet jag ju att det går.

Comments

  1. Ellinor Blomqvist - februari 9, 2019 @ 4:15 e m

    💪🏿💪🏿👏👏👏👏kram

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.